Nagy kedvenceim közé tartozik a lazac. Szeretem az ízét, az állagát, hogy egészséges és azt, hogy pillanatok alatt elkészül. Rengeteg módon csinálhatjuk, sok zöldség, tészta, köret jól áll neki és nem kell sok időt szánni a sütésére. Ha halat szeretnénk enni, leggyakrabban lazacot készítek, mert viszonylag könnyen beszerezhető, szálka alig van benne, ha van az is nagyobb, és a gyerekek is imádják, ráadásul amilyen könnyű étel olyan laktató is.
Ezt az elkészítési módot csinálom általában, a saláta, köret ízlés szerint variálható, mi mikor- mit kívánunk meg, avval fogyasztjuk, de a friss saláta mindig ott van mellette :)
Hozzávalók (2 főre)
- 30 dkg lazac filé
- só, bors
- olívaolaj
Köret
- fél csomag rukkola
- 4-5 db koktélparadicsom
- 1 csomag mozzarella
- olívaolaj
Mártás
- 2 dl főzőtejszín
- 1 citrom leve
- 1 kanál frissen reszelt gyömbér
- 1 csipet cukor, só
- kevés frissen őrölt bors
Először a mártást készítettem el. A tejszínt, citromot, reszelt gyömbért forrás után pár percig főztem, sóval cukorral és borssal ízlés szerint ízesítettem.
Utána a salátát kevertem össze, kevés olívaolajjal locsoltam meg. Nekem nagy kedvenc hozzá a balzsamecet, de a citromos mártás savanykás ízéhez most nem passzolt volna. A salátát ki is tálaltam, mert a hal hamar megsült és pillanatok alatt a tányérra került.
A halat lepikkelyeztem egy éles vékony késsel, de arra készüljünk fel, hogy minden pikkelyes lesz. Serpenyőben kevés olívaolajat hevítettem fel, a hal húsos felét megsóztam, borsoztam (más felesleges hozzá, mert így a hal kellemes íze megmarad) és a forró serpenyőbe tettem a bőrös felével felfelé. Kb 2 percig sütöttem, figyeltem az oldalát, hogy szépen sül-e és ha az alja is elkezdett pirulni a bőrös felét is elkezdtem sütni. Ezt az oldalát kb 3 percig sütöttem, hogy a bőre is jó ropogós legyen. Amikor az oldala már egyforma rózsaszín lett alul- felül, akkor még forrón a tányérra tettem és a citromos mártással együtt tálaltam.
Tökéletes ebéd és vacsora is!