Igazán egyszerű szilvalekvárt készíteni. Csak sok-sok idő kell hozzá, cserébe dolgunk alig van vele. Sok szilvánk érett az apróbb fajtából, de mikor megkóstoltam akkor jöttem rá, hogy ez sokkal finomabb, mint a nagyobb szeműek, igazi zamatos édes ízű, tökéletes lekvár alapanyag.
Ez egy tipikus olyan étel, amihez alig kell valami, csak kimagozott gyümölcs, és elrontani is nehéz, mégsem készítik sokan... Pedig a jó házi szilvalekvárnak nincsen párja. És ezt a változatot nyugodtabb szívvel is fogyaszthatjuk, mert nem tartalmaz hozzáadott cukrot!
A cserépedénynek ez is egyek remek funkciója, nem kell kevergetni, nem fog leégni benne, könnyű a végén elmosni, de a legfontosabb a végeredmény, sokkal jobb, mintha egy lábosban főtt volna...;)
Hozzávalók
- cserépedény, aminek van teteje (https://www.facebook.com/EdisCeramics?pnref=lhc)
- szilva, amennyi bele fér az edénybe
- sütő és sok idő
A szilvát megmostam, kimagoztam és a cserépedényt tele tettem vele. Este 9 órakor került a sütőbe a fedővel együtt és 120 C fokon reggel 9 óráig sütöttük. Ekkor szépen levet engedett, a tetejét levéve még 8 órán át 140 C fokos sütőben volt a lekvár. A szilva éppen csak bugyogott az edényben, hogy a víztartalma előbb távozzon. Az elkészülési ideje a szilva levesességétől függően eltérhet és természetesen ha hígabb lekvárt szeretnénk akkor előbb is kész van.
Egy részét kis üvegekben dunsztba tettük a többit pedig mikor kihűlt már ettük is :)