Főzni jó, enni öröm

Food&Love

Food&Love

Szilvalekvár a sütőből

2015. szeptember 10. - nalka20

aaa_2918.JPG

Igazán egyszerű szilvalekvárt készíteni. Csak sok-sok idő kell hozzá, cserébe dolgunk alig van vele. Sok szilvánk érett az apróbb fajtából, de mikor megkóstoltam akkor jöttem rá, hogy ez sokkal finomabb, mint a nagyobb szeműek, igazi zamatos édes ízű, tökéletes lekvár alapanyag.

Ez egy tipikus olyan étel, amihez alig kell valami, csak kimagozott gyümölcs, és elrontani is nehéz, mégsem készítik sokan... Pedig a jó házi szilvalekvárnak nincsen párja. És ezt a változatot nyugodtabb szívvel is fogyaszthatjuk, mert nem tartalmaz hozzáadott cukrot!

A cserépedénynek ez is egyek remek funkciója, nem kell kevergetni, nem fog leégni benne, könnyű a végén elmosni, de a legfontosabb a végeredmény, sokkal jobb, mintha egy lábosban főtt volna...;)

Hozzávalók

  • cserépedény, aminek van teteje (https://www.facebook.com/EdisCeramics?pnref=lhc)
  • szilva, amennyi bele fér az edénybe
  • sütő és sok idő1_3.jpg

A szilvát megmostam, kimagoztam és a cserépedényt tele tettem vele. Este 9 órakor került a sütőbe a fedővel együtt és 120 C fokon reggel 9 óráig sütöttük. Ekkor szépen levet engedett, a tetejét levéve még 8 órán át 140 C fokos sütőben volt a lekvár. A szilva éppen csak bugyogott az edényben, hogy a víztartalma előbb távozzon. Az elkészülési ideje a szilva levesességétől függően eltérhet és természetesen ha hígabb lekvárt szeretnénk akkor előbb is kész van.

Egy részét kis üvegekben dunsztba tettük a többit pedig mikor kihűlt már ettük is :)

aaa_2936.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://foodandlove.blog.hu/api/trackback/id/tr127775468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blogger Betti · http://bettiangyalai.blog.hu/ 2015.09.12. 12:59:40

de most komolyan, ki az az ostoba senki, aki lekvárt főz pálinka helyett? ?:D:D:D
szerintem még ő is inkább a pálinkafőzés mellett voksolna:
bettiangyalai.blog.hu/2015/09/12/maryana_a_muveszlelek

Donatello sörhas · http://farmesmas.blogspot.com/ 2015.09.12. 18:36:18

Ha minden jól megy akkor jövőhéten jutok n is némi szilvához. Mondjuk mi nem így szoktuk a szilvalekvárt főzni.

nalka20 2015.09.16. 20:23:39

@Donatello sörhas: Érdemes majd így is kipróbálni ;)
süti beállítások módosítása