Gyakran készítek túrógombócot, nem kell hozzá sok minden, gyorsan elkészül, laktató és nagyon finom. A recept tökéletesen bevált, mindenki a tíz ujját megnyalja utána.
Hozzávalók (2-3 főre)
- 250 g túró
- 1 tojás
- 2 evőkanál búzadara
- 1 evőkanál liszt
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál cukor
Tejfölös öntet:
- 400 g tejföl
- 1 kiskanál cukor
- fél citrom leve
- 2 csomag vaníliás cukor
Pirított zsemlemorzsa
- 4-5 dkg zsemlemorzsa
- kevés olaj
Először a zsemlemorzsát tettem fel pirítani kevés olajjal. Kb. addigra szépen megpirul, mire a túrógombócok megfőnek. Evvel egy időben a vizet is elkezdtem forralni.
A túrót villával áttörtem, hozzáadtam az egész tojást, cukrokat, egy csipet sót, búzadarát, lisztet, citromhéjat és jól összedolgoztam. Állni csak annyit szoktam hagyni, amíg a víz felforr. A lisztet azért teszem hozzá, mert így sokkal könnyebb és lazább lesz a gombóc.
Kis gombócokat formáltam, ha vizes a kéz nem ragad hozzá. Forró, de nem lobogó vízbe tettem és addig főztem, amíg feljöttek a gombócok a víz tetejére. Ha nem akar feljönni, picit meg kell piszkálni a vízben a gombócot, mert lehet, hogy letapadt. Még melegen a pirított zsemlemorzsába forgattam.
A tejfölt jól összekevertem a cukorral és citromlével, a túrógombóchoz ezt kínáltam.