A kertünkben szépen megerősödött a rebarbara, és bár még sok levelet nem hozott, de olyan zsenge szárai lettek, hogy nem tudtam neki ellenállni, csinálni kellett belőle valami édességet.
A panna cotta az egyik kedvenc desszertem, így adta magát, hogy most a rebarbarával párosítsam ezt a finomságot.A rebarbaránk nem volt sok, de volt itthon eper is, ez a gyümölcs illik hozzá a legjobban, már előre éreztem a különleges ízeket, ami ebből fog születni.
Igazi könnyű, üde, hűsítő finomság, aminek az ízei tökéletes harmóniában vannak egymással.
Az elkészítése ennek sem túl bonyolult, nem időigényes, ami ugye a gyerekek mellett elengedhetetlen, viszont garantált siker, mutatós és isteni :)
Hozzávalók:
Rebarbarás epres zseléhez:
- 3-4 szár rebarbara
- 15 dkg eper
- 3 dl víz
- fél citrom leve
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg kristálycukor
- 20 gramm zselatin, vagy egy csomag lapzselatin
Panna cotta:
- 1 dl tej
- 4 dl habtejszín (minimum 30% zsírtartalmú)
- 1 csomag lapzselatin (én mindig kicsit többet használok, hogy biztosan megdermedjen )
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 mokkáskanálnyi vanília kivonat
- 8 dkg porcukor
Először a rebarbarás zselét készítettem el, mert ennek meg kell dermedni és utána kerül rá a panna cotta.
A rebarbara száráról lehúztam a hártyás részt, apró darabokra vágtam az eperrel együtt és a vízzel, cukrokkal, citrom lével pár percet főztem, amíg puha nem lett. Utána egy szűrőn kanál segítségével átpasszíroztam, felforraltam és a forró, de tűzről levett rebarbarás léhez öntöttem a zselatinport. Kicsit hagytam hűlni, addig a kis tálkákat kiolajoztam, hogy ne ragadjon bele. (Nekem mégis picit nehezebben jött ki, késsel a szélét fellazítottam és utána már nem volt gond). A tálkák negyedéig töltöttem a rebarbarás zselét, hűtőbe tettem, hogy megszilárduljon, addig elkészítettem a panna cottát.
A tejet, tejszínt, cukrokat vaníliát, felforraltam. Addig a lapzselatint vízbe áztattam, majd pár perc után jól kinyomkodva azt a forró tejszínes krémbe tettem, addig kevertem, míg elolvadt. A megdermedt zselére öntöttem és az egészet hűtőbe tettem. 1 óra alatt tökéletes állagú lett.