Most, hogy újra visszaállnak a napjaink ismét bele vetettem magam a sütés-főzés örömteli pillanataiba. A családom nagy kedvence a meggy, pillanatok alatt elfogy, ami belőle készül. Igazi kellemes, karakteres ízű, üde színvilágú, jól párosítható más alapanyagokkal és egészséges gyümölcs. A kamra és a hűtő mindig tele van nálunk vele.
A süti igazán egyszerű, a sütési idő tart benne tovább, és bátran oda jöhetnek a gyerekek is segíteni, mert semmi ördöngösség nincsen az elkészítésében. Nagy maszatolás sem lesz utána, tökéletes, hogy megszerettessük a gyerekekkel is a sütést.
A végeredmény, egy kellemes puha állagú tészta, ami inkább a sült pudinghoz hasonlít, de a meggy és mák igazán kellemes ízűvé teszi a sütit. Önmagában fogyasztva is nagyon finom, de én most készítettem mellé vanília sodót is ;)
Hozzávalók:
- 10 dkg liszt átszitálva
- 10 dkg darált mák
- 12 dkg cukor
- 40 dkg magozott meggy (én most befőttet tettem bele)
- 3 egész tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 mokkás kanál fahéj
- 120 gramm natúr joghurt
- 3 dl tej
- 3 dkg olvasztott vaj
- 1 csipet só
A tojást a cukrokkal, fahéjjal jól elkevertem (nem kell robotgép, elég csak villával, vagy kézi habverővel), hozzáadtam a tejet, joghurtot evvel is simára kevertem és a legvégén öntöttem hozzá a lisztet, mákot és a meggyet. Folyós állagú lesz a massza, nem olyan, mint a szokásos sűrű tészta.
Edi kerámia pitesütőjében sütöttem, amit először betettem pár percre a sütőbe átmelegedni. Utána kivajaztam és beleöntöttem a süti alapot. 180 C fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készül el, addig sütöttem míg szép ropogós barna lett a teteje. Miután kihűlt, szépen lehet szeletelni.