Mivel gyakran készítek valami finomságot, sokszor próbálok olyat, ami gyors, egyszerű, és biztosan mindenkinek ízleni fog. A gyümölcskenyér is egy klasszikus sütemény, amivel most egy kicsit hangolódtam a közelgő ünnepekre. Szerencsére ez is egy olyan süti, amiben kedvünkre variálhatjuk a tölteléket. Én mindig azt teszek bele, amit éppen találok itthon és megkívánom. Azért is nagy kedvenc, mert szeretem, ahogyan a kis dió darabok roppannak a számban és utána pedig egy kellemes, édeskés ízű puha gyümölcsbe harapok. A gyerekek is nagyon szeretik, mert minden falat más-más finomságot tartogat.
Hozzávalók
- 15 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 5 egész tojás
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- fél mokkás kanál őrölt szegfűszeg (ha még fűszeresebbet szeretnénk, használhatunk mézeskalács fűszerkeveréke is)
- 5-10 dkg dió
- 20 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, barack, szilva)
- 5 dkg kandírozott gyümölcs
- (ízlés szerint apró étcsoki darabkák is nagyon finomak benne, és persze gyümölcsből amit csak szeretnénk, azt tehetünk bele J )
A puha vajat a porcukorral és tojásokkal habosra kevertem. A lisztet elkevertem a sütőporral és fűszerekkel, majd a habos tojásokkal összedolgoztam. Utána az apróra vágott diót és aszalt gyümölcsöket megszórtam kevés liszttel és beleforgattam a tésztába. Jól kivajazott, lisztezett formába öntöttem és 180 C fokra előmelegített sütőbe tettem. A formát ne tömjük tele, inkább legyen vékonyabb a süti, de biztosan süljön át. Szép barnára sütöttem, a ropogós széle kimondottan finom. Tűvel ellenőriztem, hogy biztosan megsült-e a belseje.
Igazán egyszerű és igazán finom!