Az első olyan szülinapra készítettem ezeket a kis aprósüteményeket, ahol több kisgyerek is volt. Mindenképpen olyat szerettem volna, ami a kicsiknél is siker lesz. A csillagforma az egyik kedvencem és mivel a gyerekek is szeretik, biztos voltam benne, hogy valami színes cukrokkal teli csillagos süteményt készítek. Segítségemre volt kisfiam is, és a különböző fázisban levő sütit kóstolva, mindig nyugtázta, hogy bizony finom ami készül. A végeredménytől nagyon boldog volt, azt sem tudta a sok kis színes édesség közül melyiket válassza és a falatozáshoz még a kistesó is társult, akinek ugyancsak ízlett a finomság. Pont így terveztem el, hogy ezt a tekintetet lássam, mikor keresgélik a színes sütik között a legjobb falatot, ez a legjobb visszajelzés arról, hogy jó amit csinálsz. Ott álltak izgatottan a tál felett.
Hozzávalók
- 35 dkg liszt
- 10 dkg darált dió (nagyobb darabokra daráltam, így nem veszik el teljesen a sütiben)
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál jó minőségű kakaópor
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 egész tojás+ 1 tojás sárgája
Díszítéshez
- 1 csomag ét tortabevonó (én azt használtam ami zacskóban van, csak melegíteni kell evvel remekül lehet dolgozni)
- 1 csomag cukormáz (ez is az előrecsomagolt verzió, de ha több időnk van könnyen elkészíthetjük a csokimázzal együtt)
- többféle színes díszítő cukor
Tél ünnepekre is tökéletes aprósütemény, reszelt narancshéjjal és fahéjjal kölcsönözhetünk neki igazi karácsonyi ízvilágot.
A tészta elkészítése könnyű, a díszítgetés időigényesebb, de remek segítségünkre lehet benne két apró kis kéz.
A száraz hozzávalókat alaposan összekevertem (liszt, dió, cukor, kakaó, sütőpor, só) majd belemorzsoltam a vajat és a tojásokkal együtt lágy tésztává gyúrtam. Az állaga linzertésztához hasonló lett. Kb. 5 mm vastagságúra nyújtottam (az alap isler tésztának is jó, ezért ha megszeretnénk tölteni lekvárral akkor csak vékonyabbra kell nyújtani) és apró csillagformákat szaggattam belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és 200 C fokra előmelegített sütőben addig sütöttem, míg picit elkezdett barnulni a széle, tűvel ellenőriztem a puhaságát. Amikor kihűlt a felolvasztott csokival és cukormázzal megkentem és színes cukrokkal díszítettem. A végeredmény finom és mutatós, a keménységétől nem kell megijedni, mert ha beleharapunk, omlik a szánkban, és ha dobozba tesszük egy napot, még puhább lesz.