A kertünkbe tavaly ültettünk rebarbarát, de idén készítettem belőle először süteményt. Pedig egészséges és nagyon finom növény, magas a C-A-K és B vitamin tartama, nagyon kevés szénhidrátot és kalóriát tartalmaz. A növény gyorsan nagyra nő, a szárát használjuk fel, és ha levágtunk egyet, gyorsan hozza az újat. Előnye, hogy tavasszal már hozza a friss hajtásait és feltölthetjük belőle a tél folyamán lemerült vitaminkészletünket.
Nyersen fogyasztva az íze savanykás, de utóízként a rebarbara kellemes és markáns íze jelenik meg. Süteményeknél ezt a savanyú ízt cukorral lehet ellensúlyozni, de bátran lehet használni természetes édesítőket hozzá. Rebarbara kompótot/jamet készítve jelenik meg igazán a különleges és egyedi íze. Hő hatására hamar levet ereszt és megpuhul, ezért ne sokáig tegyük ki magas hőnek.
Ez a sütemény kicsit időigényesebb a több összetevő miatt, de nem bonyolult. És a végeredmény kárpótol, igazi különlegességet tálalhatunk majd vendégeink elé, amivel biztosan megszerettetjük a rebarbarát.
Hozzávalók:
Tészta:
- 25 dkg finomliszt
- 13 dkg vaj/margarin
- 8 dkg cukor
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- 1-2 ek víz(amennyit felvesz)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
A lisztet átszitáltam egy tálba, belemorzsoltam a puha vajat, hozzáadtam a cukrot, sót, citromhéjat és a végén a tojássárgáját, a vizet. Addig gyúrtam, míg a linzertésztához hasonló állagú puha és sima tésztát kaptam. Fóliába csomagolva hűtőbe tettem, amíg a krémeket elkészítettem.
Vanília krém:
- 2,5 dl tej
- 6 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- 2 csomag vaníliáscukor
- 1 mk vanília aroma (ilyen aromát szinte már bármelyik nagyobb üzletben lehet kapni, igazi vaníliás ízt ad a süteményeknek és nagyon kevés kell belőle)
- 2,5 dkg finomliszt
Vanília krémet mindig magam szeretek készíteni, pudingpor nélkül. Sok receptnél szerepel a puding, de nem sokkal tart tovább, ha magunk csináljuk hozzáadott mesterséges anyagok nélkül. És sokkal finomabb is lesz :)
A lisztet a tojások sárgájával és kevés tejjel simára kevertem. Egy másik tálban elkezdtem melegíteni a maradék tejet a vaníliáscukorral és aromával. Amikor felforrt a tej, folytonos kevergetés mellett hozzáadtam a lisztes tejes tojásokat és addig főztem, míg elkezdett sűrűsödni. Ha kész hideg vízben szoktam hűteni, és többször átkeverem, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.
Amíg ez hűlt a rebarbara krémet is elkészítettem.
Rebarbarás krém:
- kb 5-7 dkg rebarbara megtisztítva
- 4 dkg cukor (nyírfacukrot használtam)
- 2 csomag vaníliáscukor
- 1 mk vanília aroma
- kevés víz
A rebarbarát meghámoztam, a külső vékony szálréteget lehúztam és apró darabokra vágtam.
Annyi vízzel öntöttem fel, hogy majdnem ellepje és hozzáadtam a cukrot, vaníliát és egyszer átforraltam. Nagyon hamar megpuhul és plusz levet ereszt, vigyázzunk, hogy ne főzzük túl. Az íze meglepő a nyers savanykás íz után, de az biztos, hogy mindenki bele szeret és legszívesebben az egészet rögtön megennénk.
Ezt is betettem vízbe hűlni.
A kihűlt rebarbarát beleöntöttem egy szűrőbe és jól kinyomkodtam a levét, ez kell majd a zseléhez a tetejére. A megmaradt rebarbarát pedig simára összeturmixoltam.
Amíg a krémek hűltek, a lehűlt tésztát kör alakúra nyújtottam, akkorára hogy, a tortaformát teljesen kitöltse majd. A formát előtte kivajaztam, kiliszteztem, és minden kis recébe jól belenyomkodtam, hogy ha megsült szépen megtartsa a formáját és a krémeket.
A tésztára ráhelyeztem egy sütőpapírt és teleöntöttem rizzsel, hogy sütés közben ne púposodjon fel, így megtartva a formáját. Előmelegített 180 C fokos sütőbe tettem és addig sütöttem míg szépen elkezdett barnulni. Mikor a széle már barnult a rizst kivettem belőle, hogy a belseje is biztosan átsüljön. Tűvel ellenőriztem, hogy jó-e.
A kihűlt tésztát megkentem a rebarbarás krémmel, utána a vanília krémmel, majd a tetejét vékonyra szeletelt eperrel raktam tele. A legvégén a rebarbarás zselatinnal öntöttem le.
Rebarbarás zselatin:
- a rebarbara kompót leve
- 2 kanál zselatin (lehet zselatin fix is)
A kompót levét felmelegítettem, és addig kevertem benne a zselatint, míg elolvadt. Amikor elkezdett húlni, a torta tetejére öntöttem.
Lehetőség szerint a tortát ne tegyük azonnal hűtőbe, hogy a linzerszerű tészta meg tudjon puhulni.