Volt szerencsénk beszerezni frissen vágott marhahúst a közeli tanyáról és elterveztük, hogy majd finom marharagut készítünk belőle. Majd egy délután pár barátunkat vártunk és hirtelen ötletből vezérelve kitaláltuk, csináljunk inkább hamburgert. Gyorsan végig gondoltuk van-e hozzá minden és neki is láttunk.
A végeredmény felülmúlt minden várakozást, a bucik tökéletesen puhák és finomak voltak, a húspogácsa pedig össze sem hasonlítható semmivel. Nem is tudom, vajon miből készülhetnek a boltiak... De ami biztos, időben nem sokkal tart tovább ezt elkészíteni, és ezt jó ízűen fogyasztja mindenki! Ami időigényesebb az a buci, de megéri a fáradozást.
Ez a recept első próbálkozás, egy alap recept. Igaz, hogy már ez így is szuper finom, de következő alkalommal szeretném még egyedibbé tenni valami különleges saját készítésű szósszal, a bucinál szeretném a fehér liszt egy részét valamivel kiváltani, a húspogácsát másképp ízesíteni.
Hozzávalók:
Buci (8db lett belőle)
- 50 dkg finomliszt (BL80 kenyérlisztet használtam)
- 2 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 kiskanál só
- 2 evőkanál kristálycukor
- 100 g natúr joghurt
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája a kenéshez és pici tej
- 2-3 kanál olaj (olívát használtam)
- szezámmag a tetejére
A tejet meglangyosítottam 1 kanál cukorral, belemorzsoltam az élesztőt (friss élesztőt használtam, de az instant is megfelel). Hagytam, hogy jól felfusson a tejben. A lisztet átszitáltam, a sóval, cukorral elkevertem, az egész tojást bele ütöttem, hozzáadtam az olajt és a joghurtot és a legvégén a felfutott élesztőt. Addig dagasztottam, míg szép sima tésztát kaptam, ami elvált a táltól. Ha ragad, akkor plusz liszttel, ha esetleg keményebb a tészta langyos tejjel lehet az állagán javítani. Legalább negyed óráig gyúrjuk, hogy jó levegős legyen, bátran nagy mozdulatokkal dolgozzuk meg a tésztát. Körbelisztezett tálban kb. fél-egy órára kelni hagytam, hogy a duplájára megnőjön. Mikor megkelt, 8 zsemlét formáztam belőle, amit sütőpapírral leterített sütőrácsra tettem. A zsemléket úgy formáztam, hogy a gombóc szélét húztam az aljának a közepe felé, közben a tenyeremben forgattam és addig csináltam ezt a körkörös mozdulatsort, míg szép kerek bucit kaptam.
A megformázott tésztákat meleg helyre tettem még kelni legalább fél órát, utána lekentem őket a tojássárgájával, amihez pár csepp tejet adtam, hogy simább legyen, így könnyebb vele dolgozni. Végül megszórtam a szezámmaggal és 180 C fokra előmelegített sütőben sütöttem kb. 15-20 percig, míg szépen elkezdett barnulni.
Hamburger húspogácsa
- 1 kg darált marhahús (marhanyakból készítettem)
- bors
- kakukkfű
- 2 tojás
- 1 fej reszelt vöröshagyma
A húst közepes lyukú darálóval ledaráltam és jól összekevertem a hozzávalókkal, 1-2 órára hűtőbe tettem. Forróra melegített grill serpenyőben, zsiradék nélkül a pogácsákat többször megforgatva 6-8 percig sütöttem, majd egy szelet sajtot a tetejére téve további 1 percig sütöttem. A sütési idő attól függően variálható, ki mennyire szereti átsütve a húst. A húspogácsát a legvégén sóztam meg egy picit, de a fűszerek és a mustár, ketchup miatt nagyon kevés kell. Azért a végén került rá a só, hogy a hús ne eresszen levet. Ha mégis leveses lenne egy kis zsemlemorzsát hozzá keverve, felszívja azt.
Összeállítás
- szeletelt sajt
- jégsaláta
- paradicsom
- vöröshagyma
- mustár, ketchup
- bacon
A plusz hozzávalók ízlés szerint variálhatóak, én most így állítottam össze:
A grill serpenyőben még mielőtt a húspogácsákat elkezdtem sütni pirítottam bacon szeleteket. Minden zsemléhez 2-vel számoltam.
A félbevágott bucikat a sütőbe tettem a rácsra és egy picit átmelegítettem, pirítottam őket (ezt a folyamatot nyugodtan lehet serpenyőben, vagy ha grillezünk, a grill rácson is megcsinálni).
A zsemle aljára nyomtam egy kis mustárt, ketchupot, rá a jégsaláta, a húspogácsa a sajttal, 2 szelet pirított bacon, egy szelet paradicsom, szeletelt vöröshagyma és a buci teteje. Egészségetekre :)