Az egyik cukkini kicsit nagyobbra nőtt a kertben, és tanakodtunk mi készüljön belőle. Gyakran készítek hirtelen ötletből egyszerű és finom ételeket. Ez is pont ilyen, pár hozzá való kell bele, a végeredmény pedig még azokkal is megkedvelteti a cukkinit, akik eddig nem igazán szerették.
A cukkini nem csak rántva, vagy töltve finom, több olyan egyszerű felhasználási módja is van, ami még finomabb is, mint az előbb említettek. Ez a recept is egy jó példa erre, nagyon jól párosítható húsokkal és más zöldségfélékkel, friss zöldfűszerekkel. A cukkini magába szívja a kellemes ízeket és levesességének köszönhetően a száraz húsok is szaftosak maradnak mellette.
Hozzávalók (2-3 főre)
- 1 nagyobb sertés szűzpecsenye
- 1 nagyobb cukkini (a boltokban ekkorát nem kapni, ezért 3-4 kisebb darabbal lehet számolni)
- 3-4 db paradicsom
- pár levél zsálya
- kisebb csokor petrezselyemzöld
- bors, házi ételízesítő (só)
- pár szál metélőhagyma a tálaláshoz
- olívaolaj
A húst megmostam, négy nagyobb darabba vágtam. Azért szeretem a nagyobbakat, mert a hús így nem szárad úgy ki. Házi ételízesítővel jól bedörzsöltem (ha nincs akkor sózom), megborsoztam (a frissen őröltet szeretem). Egy olyan serpenyőbe tettem, amit később a sütőbe is be lehet tenni. Pár kanálnyi olívaolajat felhevítettem benne, mikor forró lett, a húsokat bele tettem, mindkét oldalára kérget sütöttem. Ilyenkor mindig egy nehéz tállal lenyomom (most egy fém edénnyel) a húsokat, hogy ne ugorjanak úgy össze, hanem megtartsák a formájukat. Ha szépen megpirult mindkét oldala, kivettem a serpenyőből és az előzőleg megtisztított és felkockázott paradicsomot és cukkinit bele öntöttem a forró zsiradékkal teli serpenyőbe, megszórtam az apróra vágott zöldfűszerekkel és addig pároltam így a zöldségeket, míg szépen elkezdtek levet engedni és összeesni. A végén rátettem a hús szeleteket és 180 C fokos előmelegített sütőbe tettem. Addig sütöttem, míg a zöldségek és a hús megbarnult, átsült. Sütés közben egyszer a húsokat megfordítottam és a zöldségeket is átforgattam.
A tálalásnál frissen vágott snidlinggel szórtam meg az elkészült ételt.