Végre a cseresznyefák roskadásig vannak a finom édes gyümölccsel, és mielőtt a madarak is megdézsmálják a fát, sütni is kellett belőle valami finomat. Gyerekek mellett ugye időből nem a legtöbb van, így mindig próbálok valami egyszerű süteményt készíteni, ami biztosan ízleni fog nekik is és a segédkezésbe is be lehet vonni őket. Ez a recept is tuti befutó, egyedül a cseresznye magozása macerásabb, de azután pillanatok alatt elkészül.
Hozzávalók
- 6 egész tojás
- 6 evőkanál cukor (én most aranybarna cukorból készítettem)
- 5 evőkanál liszt átszitálva
- 1 evőkanál kakakópor átszitálva
- 1 csomag vaníliáscukor
- fél mokkáskanál sütőpor
- 3 evőkanál víz
- 1 kg magozott cseresznye
A cseresznyét kimagoztam, lecsepegtettem, így a nedvességéből elég sokat veszített,és a tészta egyáltalán nem ázott el.
A tojásokat szétválasztottam, külön tálba a fehérjét és a sárgáját. Tulajdonképpen piskótát készítettem, csak kakaót és egy pici sütőport tettem hozzá.
A sárgáját a 6 evőkanál cukorral és vaníliáscukorral habosra kevertem, a fehérjéből kemény habot vertem. A cukros tojássárgás masszába szitáltam a lisztet, kakaót és sütőport. Mielőtt teljesen elvegyültek volna az alapanyagok a kemény fehérjehabot is hozzáadtam és így kevertem simára. Mikor a tojásfehérje belekerül mindig óvatosan, nagy keverőmozdulatokkal dolgozzunk, hogy a hab ne törjön össze.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, elsimítottam és a tetejére szórtam a cseresznyét, majd 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütöttem. Mivel piskóta alap, legalább 15 percig ne nyissuk ki a sütőt, hogy ne essen össze a tészta.
Miután kivettem a sütőből és hűlt egy kicsit vékonyan cukormázat csorgattam a tetejére.