Főzni jó, enni öröm

Food&Love

Food&Love

Itt van a farsang, együnk túrófánkot

2017. február 05. - nalka20

20170205-aaa_8075.jpg

A február a farsangról, a fánkról szól, és mindenhol szebbnél szebb fánkos fotókra bukkanunk, persze azonnal meg is éhezünk…  Nekem is az egyik kedvenc kelttésztás ételem, de az igazi szalagos fánkhoz, idő kell, több munka, és nyugalom. A gyerekek mellett a nyugalmas rész mostanában nem sikerül, így mindig a leggyorsabb megoldásokat keresem.  Így lett az egyik kedvencem a túrófánk, roppant egyszerű, gyors, és garantált sikere lesz.

Alig kell hozzá alapanyag, míg az olaj megmelegszik el is készül a tészta, és pár perc alatt meg is sül. Nem lesz tőle olajos érzetünk, egyáltalán nem szívja magába, puha, omlós a tésztája.És ha a szénhidrátbevitelünkre is figyelünk, könnyedén helyettesíthető benne a cukor és a fehérliszt és máris kaptunk is egy igazán gyors és egészséges finomságot.

Hozzávalók

  • 25 dkg túró
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 egész tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 kiskanál sütőpor
  • olaj a sütéshez

Az olajat serpenyőben felhevítettem, addig a tésztát pont elkészült.  A túrót villával átnyomkodtam egy tálban, hozzáadtam a cukrot, lisztet, tojásokat és a többi hozzávalót, majd jól összekevertem az egészet. Egy lágy, ragacsos állagú masszát kaptam.

Amikor elég meleg lett az olaj, (ne legyen túl forró, mert könnyen megég és nem sül át a belseje) kis gombócokat formáltam (lehet kanállal és kézzel is), és aranybarnára sütöttem mindkét oldalát.

Ha kihűlt porcukorral megszórtam és vaníliás cukorral és citromlével összekevert tejföllel tálaltam, de nagyon finom hozzá a lekvár is!

20170205-aaa_8060.jpg

20170205-aaa_8083_1.jpg

 

 

Ha valami igazán gyors édességre vágyunk: Kakaós lepény

aaa_2655.jpgEz a süti a gyerekkoromat idézi fel, ha valami édességet szerettünk volna, de idő nem sok volt, akkor midig ilyet készített a családunk. Pillanatok alatt elkészül, és garantáltan nem marad belőle másnapra. Én most egy kis ribizlivel dobtam, fel, de igazából bármilyen gyümölcsöt tehetünk bele.  A Fiaimnál is nagy sikert aratott, alig kell vele dolgozni, így tökéletes süti ahhoz, hogy a kisebbek is segíthessenek benne, mérni, keverni, és a legvégén pedig megenni. Ha nem vagyunk a sütés nagymesterei, ezt bátran elkészíthetjük, semmi nehézség nincsen benne és biztosan sikerünk lesz vele.

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 5 dkg kakaópor
  • 5 dkg vaj
  • 2 marék ribizli

A cukrot a tojással habosra kevertem, hozzáöntöttem a tej felét, az olvasztott vajat, beleszitáltam a kakaóport, és egyneművé kevertem, majd a maradék tejjel és a sütőporos liszttel simára kevertem. Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, megszórtam a ribizlivel és 180 C fokra előmelegített sütőbe tettem. Kb 15-20 perc alatt megsült, tűvel ellenőriztem, hogy átsült-e. Amikor meghűlt felszeleteltem és porcukorral meghintettem.

 aaa_2658.jpg

Régi idők almáslepénye

aaa_2220-3.jpg

A könyveink közt van több nagyon régi szakácskönyv, igazi élmény olvasni őket, a nyelvezete, a tanácsok, amik vannak benne, a megfogalmazások mind lenyűgöz. Igazi időutazás, és a receptek amik benne vannak, a mai napig mind megállja a helyét, sőt olyan kincsekre is bukkanhatunk benne, ami igazi nosztalgikus ízvilágot hoznak elő bennünk. Aki kicsit is szeret főzni, mindenképpen szerezzen be egy igazi régi szakácskönyvet (ajándéknak is jó ;) ) mert csak az olvasgatása is remek időtöltés és ha még készítünk is belőle valamit egy kicsit visszautazhatunk az időbe.

Ez a lepény recept is egy régi szakácskönyvből van, ami az 1930-as évekből származik. Igazi barna, foltos, feljegyzésekkel teli, szakadtlapos könyv.

Almaszezon van, és egy most az almáspitén túl valami mást szerettem volna. Így lett ez a finomság, aminek a tésztája nem csak almával töltve isteni, hanem lekvárral, túróval, dióval, mákkal, amit csak szeretnénk.

Hozzávalók

  • 56 dkg finomliszt
  • 2 kiskanál cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 4 dkg friss élesztő
  • 4 dl tej
  • 28 dkg vaj
  • kb 2 kg. alma
  • 4-5 evőkanál kristálycukor
  • 2-3 kávéskanál fahéj

Egy nagy fazékban meglangyosítottam a 4 dl tejet, hozzáadtam a cukrot, sót és 28 dkg lisztet. Jól összekevertem és a fazekat lefedve meleg helyre tettem, hogy a kovász szépen feljöjjön.

Addig az almát meghámoztam, lereszeltem, kinyomtam a levét és a cukorral, fahéjjal összekevertem, hagytam állni.

A maradék 28 dkg lisztben elmorzsoltam a hideg vajat. Amikor a kovász elkészült hozzáöntöttem a vajas liszthez és gyorsan egyneművé kevertem, de nem dagasztottam! Laza ragacsos lágy tészta lett belőle. Elfeleztem a tésztát és az egyik felét kivajazott sütő kerámiatálba tettem, meghintettem nagyon vékonyan zsemlemorzsával és az almát rászórtam.

page1_1.jpg

A tészta másik felét lisztezett felületen kinyújtottam és késsel csíkokat vágtam belőle. Ragad, nyúlik, de jól formázható így könnyen az alma tetejére tudtam tenni és a csíkokkal berácsoztam a lepény tetejét.

Tojássárgájával megkentem és a sütőbe tettem, de most nem melegítettem elő, mert amíg bent felmelegedett a tészta még közben kel. A sütit 180 C fokon sütöttem 40-45 percig.

page2.jpg

Nekem a tésztából maradt a rácsozásból, és azt ismét elnyújtottam, háromszögeket vágtam belőle a felső részébe eperlekvárt töltöttem és kifliket formáltam. Ezt kb. 30 percig sütöttem.

Igazi laktató, nyárvégi, nosztalgikus finomság.

aaa_2206-3.jpg

aaa_2199-3.jpg

Zöldfűszeres töltött gombafejek

aaa_1301.jpg

Még mindig a friss tejtermékek lengik be gondolataimat, így muszáj volt még egy finomságot készítenem belőle. A nagyobbik Fiam kedvence a gomba, így mindenképpen ezekből szerettem volna valami könnyű, de annál finomabb ételt készíteni.

Ismét friss orondpusztai (www.orondpuszta.hu) ordát és krémsajtot használtam. Szeretném megmutatni, hogy az egyszerű, hétköznapi tejes készítményekből mi mindent lehet csinálni, úgy, hogy alig kell hozzá még valami és időben is hamar elkészül.

A háztáji termékek mindig a szívem csücskei ezért is örülök, ha valami olyanhoz jutok, ami tudom, hogy jó helyről van, jó alapanyagból, mert nagyon fontos, hogy mit és hogyan eszünk.

Emellett ez az étel tökéletes vendégvárónak, főételnek, vagy csak ha valami finomat kívánunk meg és nem sok időnk van, de valami különleges, mégis egyszerű ételre vágyunk.

Hozzávalók

  • 5 nagy fej gomba (barna csiperkéből készítettem)
  • 15 dkg friss orda
  • 8-10 dkg krémsajt
  • 3 szál friss kakukkfű
  • 5-6 szál snidling
  • só, bors
  • keményebb érlelt sajt (szintén orondpusztai)

A gomba törzsét kiszedtem, meghámoztam, megmostam és amíg megszáradt bekevertem a tölteléket.

Az ordát és krémsajtot összekevertem, sóztam és borsoztam. A friss kakukkfű leveleit leszedtem, a snidlinget összevágtam, majd hozzákevertem az ordás krémhez. A gombákat sütőpapírral bélelt tepsire tettem, és megtöltöttem a krémmel. A tetejét reszelt sajttal szórtam meg.

180 C fokra előmelegített sütőbe tettem és addig sütöttem, míg a sajt aranybarna lett rajta.

Miután meghűlt egy picit már fogyasztható is, de hidegen is isteni finom! Igazi gyors és nagyszerű finomság!

aaa_1318.jpg

 aaa_1294.jpg

 

Friss házi kenyér friss ordával

aaa_0692.jpg

Szerencsém volt frissen készített ordához jutottam, amihez most egy friss magvas kenyeret képzeltem el, így amint hazaértem a sajtféleséggel, már neki is álltam a kenyér készítésének.

Mikor kenyeret csinálok, mindig elgondolkodom miért nem nap, mint nap sütöm magunknak, hisz sokkal finomabb, sokkal egészségesebb, aztán az elhatározás után a mindennapok sűrűsége közbeszól. Pedig nem kell olyan sok időt és energiát szánni rá, mert jó másfél óra alatt elkészíthető és a végeredmény biztosan arra késztet, hogy mindig magunknak csináljuk. És az igazság készíteni én sokkal jobban szeretem, mint, hogy végül megegyem az egészet, de az amikor mások jóízűen eszik az plusz jó érzéssel tölt el.

Az orda, amit kaptam a közelünkben lévő tanyán készül, ahol emellett a finomabbnál finomabb sajtok, joghurt, krémsajt is megtalálhatóak, sőt a kedvencem a tejkaramella, amit ha nem tudnám mennyi cukor van benne, legszívesebben egy nagy tállal megennék... Nagyon szuper termékek kaphatóak itt és emellett még a tanyán élő állatok világába is betekinthetünk. http://orondpuszta.hu/

Hozzávalók:

  • 35 dkg teljeskiörlésű búzaliszt
  • 20 dkg fehérliszt (átszitálva)
  • 4 dkg friss élesztő
  • 3,5 dl langyos víz
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 marék szezámmag
  • 2 marék lenmag ( a magok ízlés szerint változtathatóak)

A langyos vízbe belemorzsoltam a friss élesztőt, amíg ez felfutott, a száraz alapanyagokat összekevertem és az olívaolajat hozzá öntöttem. A felfutott élesztővel elkezdtem gyúrni a tésztát, addig dagasztottam, amíg sima nem lett és a ragacsosságát is elvesztette. Ha nagyon ragadós, ne rakjunk rögtön hozzá lisztet, dolgozzunk még a tésztán, szépen össze fog állni és kisimulni. Meghintettem liszttel és lefedve 25 percet kelni hagytam. Ezután még egyszer átgyúrtam a tésztát és további fél órát hagytam kelni. Ha több időm lett volna legalább még egy órát kelesztettem volna…

Sütőpapírral bélelt tepsire tettem a tésztából formált cipót. A sütőt csak ekkor kezdtem el 250 C fokra melegíteni, mert a cipó addig is kelt még a sütőlapon.

kenyer_1.jpg

A felmelegedett forró sütőbe tettem, egy kis tálkába alá egy pohár vizet öntöttem és 1-2 perc után a sütő hőfokát visszavettem 200 C fokra. Így sütöttem még kb. 20 percet, majd szépen elkezdett pirulni a széle. Az alját megkocogtatva ellenőriztem, hogy átsült-e, ha kongó hangot ad, akkor jó, ha tompa a hangja még pár percet süssük.

A kihűlt kenyérre friss ordát halmoztam, amit frissen vágott snidlinggel szórtam meg. Alig tudtam lefotózni, mert már mindenki meg szerette volna kóstolni, és szerencsére nagy sikere volt :)

aaa_0697.jpg

aaa_0717.jpg

Egy örök klasszikus és kedvenc, az aranygaluska

aaa_4966.jpg

Nagy kelt tészta imádóként, az egyik kedvencünk az aranygaluska. Nyáron sokkal jobban szeretek készíteni élesztős ételeket, mert a melegben pillanatok alatt meg kel. A családunkban a kelt tészta készítésének hagyománya van, és most már én is úgy érzem, olyan, mint amilyet szeretnék. Van pár mozzanat, amire ha figyelünk, akkor jónak kell lennie a tésztánknak. Ismét a nagyobbik Fiamat bevontam segíteni, akit a dagasztás rejtelmeibe vezettem be, és nagyon élvezte! Csak úgy kell megközelíteni, hogy játékos legyen és hagyjunk neki szabadságot benne. Ő neki sokkal nagyobb siker élmény, ha az jó, mint nekünk ;) Igazán profin csinálta, nekem utána már csak finomítanom kellett a tésztán. Úgyhogy ne küldjük ki őket a konyhából, ha érdeklődnek, inkább vonjuk be, mert sosem tudni, mi az az elfoglaltság, amit igazán fognak szeretni majd.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 3dl tej
  • fél vanília rúd, vagy vanília kivonat
  • 1 csipet só
  • 2 tojás sárgája
  • 7 dkg olvasztott vaj

   A forgatáshoz

  • 15 dkg darált dió
  • 2 evőkanál kanál kristálycukor
  • 3-4 dkg olvasztott vaj

 

A tejet egy evőkanál kristálycukorral meglangyosítottan, majd belemorzsoltam az élesztőt. Amíg felfutott a lisztet átszitáltam, hozzáadtam a csipet sót, kevés cukrot, és a két tojás sárgáját. A vaníliából kikapart magokat egy kevés tejben elkevertem, hogy ne egy csomóban legyen majd a tésztában. Ezt is a liszthez adtam az olvasztott vajjal együtt. A kész élesztős tejet is hozzáöntöttem és addig gyúrtam, dagasztottam, míg egy nagy sima gombóc lett belőle. ilyenkor az a legfontosabb, hogy sok levegő jusson a tésztába, ezért nagy nyújtó, húzó mozdulatokkal kell dagasztani, és ne sajnáljuk a tésztát erősen a tál oldalához ütni ;) Liszttel megszórtam és a duplájára kelesztettem. Kint a napon, persze letakarva, pillantok alatt elkészül.

arany1.jpg

arany2.jpg

Lisztezett nyújtófelületen kb. hüvelykujjnyira nyújtottam és egy pohárral elkezdtem félköröket szaggatni, ha nem sikerül szabályos forma nem probléma utána a kezünkkel lehet rajta finomítani.

Olvasztott vajjal megkentem mindkét oldalát és a cukorral összekevert dióba forgattam.

arany3.jpg

Kerámia sütőedénybe tettem, amit előzőleg kivajaztam, és sorban egymásra halmoztam a dióval bevont tésztákat.

A sütőt nem melegítettem elő, mert amíg melegedett még rengeteget keltek a tészták. 180 C fokon kb 15-20 percet sütöttem, amikor a dió elkezd barnulni a tetején elkészült.

Az igazi, vanília sodóval lett volna, de most arra már nem maradt időm… Így csokipudingot készítettem hozzá, de úgy, hogy hígabb legyen, több tejet tettem hozzá.

aaa_4957.jpg

aaa_4980.jpg,0326

 

Fügével töltött keksz

aaa_4575.jpg

Idén ismét sok füge termett és még hol van a vége. Egy villámgyors kekszet készítettem belőle, és most először mérleg nélkül, bögrével mértem ki a hozzávalókat. Az igazság, csak annyival egyszerűbb, hogy a mérleget nem kell elővenni. A gyerekek szeretik a fügét, aminek nagyon örülök, mert egy igazán különleges és egészséges gyümölcs, és ha édességről van szó, jobban szeretem, ha ilyen formában is gyümölcsöset esznek. Mint mindig, most is a Fiúk mellett készült, és kivették a részüket a segédkezésben, persze ilyenkor arra azért számítsunk, hogy kicsit maszatosabb lesz minden, de nem bánom, mert ha konyhában töltött időt jónak élik meg, talán ha felnőnek, akkor is szeretnek majd szorgoskodni.

A recepthez sok alapanyagra nincs szükség, és nehéznek sem mondható, aki szereti a különlegesebb, édes ízvilágot, annak mindenképpen ajánlom, mert ez nem egy száraz keksz, hanem egy igazi finom, puha töltött, szaftos sütemény lesz.

Hozzávalók

(A bögre amit használtam 3 dl volt)

  • 10 dkg vaj (használjunk jó minőségű vajat, megéri azt a plusz költséget)
  • 4-5 darab füge
  • 1 evőkanál méz
  • vaníliaaroma/őrölt vanília
  • fél bögre nádcukor
  • 1 bögre finomliszt
  • fél bögre búzacsíra (a korpához hasonló, korpával is helyettesíthető)
  • 1 egész tojás

A fügét egy kanál mézzel összekevertem és villával szétnyomkodtam.

A vajat, cukrot, vaníliát és tojást habosra kevertem, majd kézzel a liszttel és búzacsírával lágy, de nem ragadós tésztát gyúrtam belőle. Elfeleztem és lisztezett nyújtófelületen kb. 3mm vastagságúra nyújtottam. A közepébe halmoztam a fügés töltelék felét és mindkét oldalát felhajtottam. Nekem most nem sikerült szépen összedolgozni a széleket, hogy a sütésnél ne látszódjon, de szétjönni így sem fog a tészta a tölteléktől.

fuge.jpg

A felhajtott tésztát hüvelykujjnyi szeletekre vágtam, óvatosan sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és 180 C fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütöttem.

Ízlés szerint porcukorral meg lehet szórni, bár szerintem így is elég édes.

aaa_4593.jpg

 

Friss vargányás ciabatta

20160616-aaa_1455.jpg

Olyan szuper helyen élünk, hogy itt az erdőben szebbnél szebb vargányák teremnek. Mostanában a reggeli program a gombászás és szerencsére tele kosárral térünk haza.

A vargánya nagy kedvencünk, sokféleképpen fel lehet használni, és az igazán karakteres ízének köszönhetően nem is túl sok kiegészítő kell hozzá, hogy egy különleges ételt készíthessünk belőle.

Én most egy villámgyors ciabatta feltétet készítettem belőle és ehhez egy finom házi kenyér dukált. Ezért most két szuper receptet is megosztok veletek. A ciabatta egy gyors változatát csináltam, és bár a kenyérsütés sokakat elriaszt, ennek bátran neki állhat mindenki, nem kell egész napon át dagasztani, keleszteni, és végül olyan isteni finom puha és kívül ropogós ciabatta lesz belőle, ami után elgondolkodunk azon, hogy mindig mi magunknak készítsük otthon a kenyérféléket.  

Ciabatta hozzávalók

  • 400 g átszitál fehérkenyérliszt (ebből kettő darab ciabatta lett)
  • 3 dl langyos víz
  • 4 gramm száraz élesztőpor
  • 1 púpozott teáskanál só
  • 6 evőkanál olívaolaj

A száraz alapanyagokat összekevertem, hozzáöntöttem a vizet és olajat, lágy ragacsos masszát kaptam.  Ezt kb. 10 percig dagasztottam, amíg egyneművé és simává nem vált. A tálat, amiben gyúrtam, kiolajoztam és minimum fél órát letakarva meleg helyen pihentettem. Utána olajos kézzel ismét 5-10 percig dagasztottam, közben lehet benne látni a nagy légbuborékokat. Ismét fél órát kelesztettem ekkor már duplájára nőtt a tészta. Nekem most több időm nem volt, így  többször nem gyúrtam át, de minél többet gyúrjuk-pihentetjük, annál levegősebb tésztát kapunk. A végeredmény a kétszeri átdagasztással is szuper puha tészta lett ;)

Ketté választottam a tésztát, hosszú cipót formáztam belőle és a tetejét megszórtam liszttel. Amíg a sütő felmelegedett 240 C fokra, addig a tészta a sütőlapon pihent még.

Plusz vizet nem tettem a sütőbe, mert a tésztában van elég nedvesség. Kb 10-15 perc alatt megsült a ciabatta, amikor már szép aranybarna a teteje és az alja is kemény, akkor készült el.

ciabatta.jpg

Vargányás feltét hozzávalók

  • 5-6 fiatal vargánya
  • 1 közepes fej lilahagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál só
  • őrölt bors
  • 1 kisebb csokor petrezselyem
  • 5-6 szál friss kakukkfű
  • olívaolaj
  • kevés víz

A vörös és fokhagymát az olívaolajon megdinszteltem, arra figyeljünk, hogy a fokhagyma ne égjen meg. Azután a nagyobb darabokra vágott vargányát a hagymára szórtam, sóztam, borsoztam, megvártam míg levet enged, majd még kb. fél dl vízet adtam hozzá, hogy kellemes lágy szaftja legyen. Pár percet főztem együtt, és a végén rászórtam az összevágott petrezselymet és kakukkfüvet, de így csak 1 percig főztem még, hogy a zöldfűszerek megőrizzék frissességüket. A gombát is csak addig főzzük, míg egyben van és nem lesz nagyon ruganyos az állaga, így a roppanósságát megőrzi.

gomba.jpg

Még melegen a felszeletelt kenyérre halmoztam és parmezán sajttal szórtam meg.

 20160616-aaa_1445.jpg

20160616-aaa_1480.jpg

Cseresznyeszezon: kakaós- piskótás- cseresznyés finomság

20160605-aaa_9413.jpg

Végre a cseresznyefák roskadásig vannak a finom édes gyümölccsel, és mielőtt a madarak is megdézsmálják a fát, sütni is kellett belőle valami finomat. Gyerekek mellett ugye időből nem a legtöbb van, így mindig próbálok valami egyszerű süteményt készíteni, ami biztosan ízleni fog nekik is és a segédkezésbe is be lehet vonni őket. Ez a recept is tuti befutó, egyedül a cseresznye magozása macerásabb, de azután pillanatok alatt elkészül.

Hozzávalók

  • 6 egész tojás
  • 6 evőkanál cukor (én most aranybarna cukorból készítettem)
  • 5 evőkanál liszt átszitálva
  • 1 evőkanál kakakópor átszitálva
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • fél mokkáskanál sütőpor
  • 3 evőkanál víz
  • 1 kg magozott cseresznye

A cseresznyét kimagoztam, lecsepegtettem, így a nedvességéből elég sokat veszített,és a tészta egyáltalán nem ázott el.

A tojásokat szétválasztottam, külön tálba a fehérjét és a sárgáját. Tulajdonképpen piskótát készítettem, csak kakaót és egy pici sütőport tettem hozzá.

A sárgáját a 6 evőkanál cukorral és vaníliáscukorral habosra kevertem, a fehérjéből kemény habot vertem. A cukros tojássárgás masszába szitáltam a lisztet, kakaót és sütőport. Mielőtt teljesen elvegyültek volna az alapanyagok a kemény fehérjehabot is hozzáadtam és így kevertem simára. Mikor a tojásfehérje belekerül mindig óvatosan, nagy keverőmozdulatokkal dolgozzunk, hogy a hab ne törjön össze.

cseresznye.jpg

Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, elsimítottam és a tetejére szórtam a cseresznyét, majd 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütöttem. Mivel piskóta alap, legalább 15 percig ne nyissuk ki a sütőt, hogy ne essen össze a tészta.

Miután kivettem a sütőből és hűlt egy kicsit vékonyan cukormázat csorgattam a tetejére.

20160605-aaa_9447.jpg

20160605-aaa_9423.jpg

 

 

 

Epres- rebarbarás panna cotta

20160513-aaa_5691-3.jpg

A kertünkben szépen megerősödött a rebarbara, és bár még sok levelet nem hozott, de olyan zsenge szárai lettek, hogy nem tudtam neki ellenállni, csinálni kellett belőle valami édességet.

A panna cotta az egyik kedvenc desszertem, így adta magát, hogy most a rebarbarával párosítsam ezt a finomságot.A rebarbaránk nem volt sok, de volt itthon eper is, ez a gyümölcs illik hozzá a legjobban, már előre éreztem a különleges ízeket, ami ebből fog születni.

Igazi könnyű, üde, hűsítő finomság, aminek az ízei tökéletes harmóniában vannak egymással.

Az elkészítése ennek sem túl bonyolult, nem időigényes, ami ugye a gyerekek mellett elengedhetetlen, viszont garantált siker, mutatós és isteni :)

Hozzávalók:

Rebarbarás epres zseléhez:

  • 3-4 szár rebarbara
  • 15 dkg eper
  • 3 dl víz
  • fél citrom leve
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 20 gramm zselatin, vagy egy csomag lapzselatin

Panna cotta:

  • 1 dl tej
  • 4 dl habtejszín (minimum 30% zsírtartalmú)
  • 1 csomag lapzselatin (én mindig kicsit többet használok, hogy biztosan megdermedjen )
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanálnyi vanília kivonat
  • 8 dkg porcukor

Először a rebarbarás zselét készítettem el, mert ennek meg kell dermedni és utána kerül rá a panna cotta.

A rebarbara száráról lehúztam a hártyás részt, apró darabokra vágtam az eperrel együtt és a vízzel, cukrokkal, citrom lével pár percet főztem, amíg puha nem lett. Utána egy szűrőn kanál segítségével átpasszíroztam, felforraltam és a forró, de tűzről levett rebarbarás léhez öntöttem a zselatinport. Kicsit hagytam hűlni, addig a kis tálkákat kiolajoztam, hogy ne ragadjon bele. (Nekem mégis picit nehezebben jött ki, késsel a szélét fellazítottam és utána már nem volt gond). A tálkák negyedéig töltöttem a rebarbarás zselét, hűtőbe tettem, hogy megszilárduljon, addig elkészítettem a panna cottát.

eper.jpg

A tejet, tejszínt, cukrokat vaníliát, felforraltam. Addig a lapzselatint vízbe áztattam, majd pár perc után jól kinyomkodva azt a forró tejszínes krémbe tettem, addig kevertem, míg elolvadt. A megdermedt zselére öntöttem és az egészet hűtőbe tettem. 1 óra alatt tökéletes állagú lett.

20160513-aaa_5697.jpg

süti beállítások módosítása