Idén ismét sok füge termett és még hol van a vége. Egy villámgyors kekszet készítettem belőle, és most először mérleg nélkül, bögrével mértem ki a hozzávalókat. Az igazság, csak annyival egyszerűbb, hogy a mérleget nem kell elővenni. A gyerekek szeretik a fügét, aminek nagyon örülök, mert egy igazán különleges és egészséges gyümölcs, és ha édességről van szó, jobban szeretem, ha ilyen formában is gyümölcsöset esznek. Mint mindig, most is a Fiúk mellett készült, és kivették a részüket a segédkezésben, persze ilyenkor arra azért számítsunk, hogy kicsit maszatosabb lesz minden, de nem bánom, mert ha konyhában töltött időt jónak élik meg, talán ha felnőnek, akkor is szeretnek majd szorgoskodni.
A recepthez sok alapanyagra nincs szükség, és nehéznek sem mondható, aki szereti a különlegesebb, édes ízvilágot, annak mindenképpen ajánlom, mert ez nem egy száraz keksz, hanem egy igazi finom, puha töltött, szaftos sütemény lesz.
Hozzávalók
(A bögre amit használtam 3 dl volt)
- 10 dkg vaj (használjunk jó minőségű vajat, megéri azt a plusz költséget)
- 4-5 darab füge
- 1 evőkanál méz
- vaníliaaroma/őrölt vanília
- fél bögre nádcukor
- 1 bögre finomliszt
- fél bögre búzacsíra (a korpához hasonló, korpával is helyettesíthető)
- 1 egész tojás
A fügét egy kanál mézzel összekevertem és villával szétnyomkodtam.
A vajat, cukrot, vaníliát és tojást habosra kevertem, majd kézzel a liszttel és búzacsírával lágy, de nem ragadós tésztát gyúrtam belőle. Elfeleztem és lisztezett nyújtófelületen kb. 3mm vastagságúra nyújtottam. A közepébe halmoztam a fügés töltelék felét és mindkét oldalát felhajtottam. Nekem most nem sikerült szépen összedolgozni a széleket, hogy a sütésnél ne látszódjon, de szétjönni így sem fog a tészta a tölteléktől.
A felhajtott tésztát hüvelykujjnyi szeletekre vágtam, óvatosan sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és 180 C fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütöttem.
Ízlés szerint porcukorral meg lehet szórni, bár szerintem így is elég édes.