Főzni jó, enni öröm

Food&Love

Food&Love

Madártej

2015. november 28. - nalka20

20151128-aaa_3344_1.jpg

Beköszöntöttek az igazán hideg napok, ilyenkor rögtön előkerülnek az olyan ételek, amiket nem tudunk, vagy nem igazán tanácsos a nagy melegekben készíteni. A madártej gondolatától szinte mindenkinek összefut a nyál a szájában, sokféle változata van, már sütemény és fagyi formájában is újragondolták, de az igazi, ez a pár alapanyagból készülő hagyományos madártej. Csak tej, tojás, cukor és egy kis odafigyelés kell hozzá. Amikor kihűlt pedig mindenkit le lehet vele kenyerezni :)

Hozzávalók

  • 1 liter tej
  • 6 db tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 kanál kristálycukor
  • fél vaníliarúd

A tejet elkezdtem forralni egy nagy edényben a félbe vágott vaníliarúddal és vaníliás cukorral. A tojásokat ketté választottam, külön tálba fehérje, külön tálba a sárgája. A sárgájához 3 kanál cukrot tettem és habosra kevertem, a fehérjét 1 kanál cukorral kemény habbá vertem fel. Sokáig kell keverni, amikor azt gondolnánk, hogy jó, még szánjunk rá pár percet. Ha a tej elkezdett bugyogni a legkisebb fokozaton főztem tovább, épphogy csak forró legyen és a kemény fehérjehabot bele kanalaztam. Egy evőkanál tökéletes erre a célra, ha szép kemény a hab nagy darabokat lehet belőle kivenni és a tejben nem fog szétesni. A habdarabok mindkét oldalát 3-4 percig főztem, ezalatt a hab még jobban megszilárdul. Miután megfőtt, tálcára mertem ki és a forró tejbe lassan belecsorgattam a cukros tojássárgáját, közben folyamatosan kevertem. Így főztem még addig, míg felforrt, utána már nem szabad főzni, mert kicsapódik a tojás és ikrás lesz.

madtej.jpg

Ha kihűlt ízlés szerint tálaljuk, én egy kis reszelt étcsokival bolondítottam most meg.

20151128-aaa_3326.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://foodandlove.blog.hu/api/trackback/id/tr688123466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása