Beköszöntöttek az igazán hideg napok, ilyenkor rögtön előkerülnek az olyan ételek, amiket nem tudunk, vagy nem igazán tanácsos a nagy melegekben készíteni. A madártej gondolatától szinte mindenkinek összefut a nyál a szájában, sokféle változata van, már sütemény és fagyi formájában is újragondolták, de az igazi, ez a pár alapanyagból készülő hagyományos madártej. Csak tej, tojás, cukor és egy kis odafigyelés kell hozzá. Amikor kihűlt pedig mindenkit le lehet vele kenyerezni :)
Hozzávalók
- 1 liter tej
- 6 db tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 kanál kristálycukor
- fél vaníliarúd
A tejet elkezdtem forralni egy nagy edényben a félbe vágott vaníliarúddal és vaníliás cukorral. A tojásokat ketté választottam, külön tálba fehérje, külön tálba a sárgája. A sárgájához 3 kanál cukrot tettem és habosra kevertem, a fehérjét 1 kanál cukorral kemény habbá vertem fel. Sokáig kell keverni, amikor azt gondolnánk, hogy jó, még szánjunk rá pár percet. Ha a tej elkezdett bugyogni a legkisebb fokozaton főztem tovább, épphogy csak forró legyen és a kemény fehérjehabot bele kanalaztam. Egy evőkanál tökéletes erre a célra, ha szép kemény a hab nagy darabokat lehet belőle kivenni és a tejben nem fog szétesni. A habdarabok mindkét oldalát 3-4 percig főztem, ezalatt a hab még jobban megszilárdul. Miután megfőtt, tálcára mertem ki és a forró tejbe lassan belecsorgattam a cukros tojássárgáját, közben folyamatosan kevertem. Így főztem még addig, míg felforrt, utána már nem szabad főzni, mert kicsapódik a tojás és ikrás lesz.
Ha kihűlt ízlés szerint tálaljuk, én egy kis reszelt étcsokival bolondítottam most meg.